top of page

Muunneltua totuutta

Olemme pyytäneet kolmelta Ylitornion kunnanvaltuutetulta lausuntoa, joka koskee heidän kanssaan käydyn puhelinkeskustelun litterointia, että vastaako teksti käytyä keskustelua. Puhelun aikana käydyn keskustelun mukaan valtuutettujen puheet eivät vastaisi todellisuutta, eli puhuisivat ns. muunneltua totuutta. Kaikki nämä henkilöt kuuluvat keskustan ryhmään. Olemme valtuutetuilta vielä selkeästi puhelimessa varmistaneet, että lähettämämme viesti on varmasti jäänyt tulematta ja kaksi vahvisti, että viestiä ei ole tullut ollenkaan. Yhden valtuutetun puhelun aikana tulee ilmi, että on kyllä saanut sen, mutta se on tullut niin myöhään että on ollut jo kokouksessa. Joskaan hän ei muista viestin saapumisen tarkkaa aikaa, eikä ollut myöskään ilmeisen halukas sitä tarkistamaan. Mutta puhelun aikana ilmi tulleiden seikkojen perusteella se ei ole ainakaan tullut ennen klo 14.00, eli olisi ollut n. 4 - 7 tuntia myöhässä. Henkilö oli joko tietämätön tai yritti selitellä saapumattomuusasioita myös käytetyn tekniikan osalta, tosin virheellisesti. Tässä voisikin todeta että hyvä Ylitornion kunta, kertokaa valtuutetuille että voivat lukea ylitornio.fi sähköpostinsa kirjautumalla täällä webmailiin. Valtuutetun mukaan teillä on "suljettu järjestelmä" ja sähköpostin luku onnistuu vain paikallisilta koneilta.

Osa valtuutetuista on jo esim. vahvistanut, että on saanut viestin, mutta ei ollut sitä lukenut ennen valtuuston kokousta ja sehän on uskottava ja järkevä selitys, tai ettei viesti ole mennyt varavaltuutetulle tiedoksi. Senkin asian voisi toki tarkistaa sähköpostipalvelimen lokitiedoista, mutta luotamme myös sanaan, jollei se ei ole ilmiselvästi ristiriidassa tapahtumien kulun kanssa. Tosin yksi muunneltua totuutta puhunut mainitsee, että ryhmässä olisi käsiä nostamalla ilmaistu, että kuka ei ole viestiä saanut, mutta hän ei muista ketkä kaikki kättä nostivat. Osalle keskustan ryhmänkin henkilöistä viesti oli tullut, joten olisi hyvin erikoista, jos ryhmä ei olisi ollut tutustustunut materiaaliin jo ennen valtuuston istuntoa.

On myös selvinnyt että yksi henkilö ei ole meiltä lähetettyä viestiämme varmuudella saanut, hän ei käytä ylitornio.fi postia.

Vetoomusta ei saanut näyttää videotykillä

Valtuuston kokouksessa vasemmiston Eugen Parviainen pyysi näyttää hanketta vastustavien 491 henkilön vetoomuksen videotykillä kaikille. Dokumentti oli toimitettu pdf-tiedostona sähköpostien liitteenä. Valtuutettu pyysi myös puheenjohtajaa lisäämään tiedoston näyttämisen ilmeisesti työlistaan. Puheenjohtaja esti tiedoston heijastamisen sillä perusteella, että sitä eivät ole kaikki saaneet.

Järkyttikö toimittamamme vetoomus keskustan valtuutetut?

Jotain erikoista on tapahtunut ennen valtuuston kokousta, koska olisi hurja sattuma, että keskustan ryhmästä kolme onnistuu puhumaan itsensä pahasti pussiin. Asia vaikuttaa nyt ulkopuolisen silmin yhdessä sovitulta taktiikalta estää listan esittäminen kokouksessa. Tuolloin puheenjohtaja ei vedonnut siihen, että vetoomus ei ole tullut hallituksen käsittelyyn ennen kokousta, vaan että sitä ei voida näyttää, koska se ei ole tullut kaikille valtuutetuille. Puheenjohtaja selvästi ilmaisi, että hänkään ei ole vetoomusta saanut ja salissa kuului lukuisia ääniä, että ei ole tullut, mutta myös toteamuksia että on tullut. Tiedustellessamme asiaa myöhemmin puhelimitse puheenjohtajalta hän kertoi syyksi, että keräämämme nimilista olisi pitänyt tulla hallituksen kautta kokoukseen, että se oltaisiin voitu näyttää valtuutetuille. Jos kerran asia on seuraavana päivänä niin selkeä, niin miksi ihmeessä edes vedottiin siihen ettei kaikki valtuutetut ole viestiä saaneet, eikä kenenkään olisi tarvinnut edes väittää ettei ole viestiä saanut? Kuntalaki on hieman tulkinnanvarainen tältä osin, mutta olemme tarkistamassa asian lakimiehiltä saako edustaja oman puheenvuoronsa aikana esitellä materiaalia videotykin avulla. Olisiko asiasta voitu järjestää äänestys että se olisi voitu ottaa asialistalle vai olisiko se vaatinut ehdottomasti hallituksen valmistelun? Näihin kysymyksiin toivottavasti saamme vastauksen nopeasti. Mikäli laki on niin tiukka, että kaikki asiat vaativat hallituksen valmistelun, niin sitten asia ei auta kuin hyväksyä. Asian käsittely salissa oli kuitenkin hiukan sekava, että se vaikutti aiheuttavan hämmennystä myös valtuutetuissakin. Uskoaksemme listaa on kuitenkin katsottu läpi, koska keskustan ryhmässä on ilmeisen kovasti keskusteltu miten asiassa menetellään. Yksi keskustan valtuutettu kuitenkin poikkesi ryhmän päätöksestä ja äänesti hanketta vastaan, tämä on kuuleman mukaan hyvin harvinaista keskustan ryhmässä ja kiitämme häntä rohkeudesta ajatella kaikkien kuntalaisten ja myös rajanaapurimme asukkaiden etua asiassa. Emme ole kysyneet oliko listallamme vaikutusta siihen kuinka hän nyt päätyi äänestämään. Puheluiden aikana on tullut ilmi, että siellä on ollut myös keskustan äänestäjien nimiä listalla, mutta kuten kunnanjohtaja antoi puolustuspuheessaan ymmärtää, niin pitkään valmisteltua asiaa ei kannattaisi nyt torpata kun sitä on niin pitkään valmisteltu.

Mikäli ryhmän sisällä tai edes pienemmässä porukassa olisi sovittu siitä etteivät ole viestejä saaneet, niin oli idean keksineeltä harvinaisen tyhmä veto, koska nyt kolmen henkilön osalta on paljastunut ettei väite pidä ollenkaan paikkaansa. Kolmannen henkilön tavoitin vasta seuraavana päivänä ja hän vielä keksii niin ontuvan selityksen, jolla paljastaa ettei puhu asiasta totta. Olisi edes todennut että on tullut, mutta ei ollut lukenut sähköpostia ennen valtuuston kokousta ja olisi meidän puoleltamme ollut uskottavampi selitys, mutta ei ymmärtänyt sitä tehdä, joskaan sekään selitys ei olisi ollut kyllä uskottava.

Olemme pyytäneet näiltä kolmelta valtuutetulta lausuntoa keskiviikon aikana, tosin pyyntö on mennyt heidän ylitornio.fi sähköpostilaatikoihin, joka ei ole ilmeisesti heidän osaltaa kovin luotettava tapa viestiä, kun sinne eivät postit tule tai ne tulevat tunteja myöhässä. Voi siis olla, että he eivät ole viestejä vielä saaneet, mutta asiaan on voinut vaikuttaa myös se että pyynnön mukana oli myös tiedoksi tekniikan selvitys sähköpostien toimituksesta, jossa vastattiin tyhjentävästi, että kaikki ylitornio.fi postia käyttävät henkilöt olivat saaneet postin saapuneet kansioon 11.13. Liitimme myös viestiin toiveen, että valtuutetut voivat luonnollisesti kommentoida asiaa uudestaan nyt kun vihdoin tajuavat jääneensä ns. kiinni.

Odotamme vielä hetken valtuutettujen viestejä, ennen kuin paljastamme asiasta lisää.

Poimitut
Uusimmat
Arkisto
Tunnisteet
Tunnisteita ei vielä ole.
Seuraa meitä
  • Facebook Basic Square
bottom of page